2011. március 6.

Kifelé ne!

Nagyon sokan kérdezitek, lehetséges e kifelé fordítani a babát hordozás közben.
Úgy gondolom, ha az alábbi cikket elolvassátok, rájöttök, mennyit árthatunk a babáknak.

Forrás::A cikket itt is elolvashatjátok

Miért árt a kifelé hordozás?


A csípőfejlődés szempontjából akkor egészséges a hordozás, ha a baba lába terpeszben van és térdben felvan húzva. Ezt a testhelyzetet az biztosítja, ha a hordozóeszköz olyan szélesen támasztja alá a babát, hogy az egyik térdhajlatától a másik térdhajlatáig ér. Ha úgy hordozunk, hogy a gyermek nem felénk néz, hanem hátat fordít nekünk (ezt hívom úgy, hogy kifelé van fordítva), akkor a hordozóeszköz csak a popsiját támasztja alá, tehát a lába "lóg", ami a csípőjének egészségtelen. A helyzet még rosszabb, ha a baba lába eléri hordozója combját. Ekkor ugyanis járás közben a felnőtt lába mozgatja a baba lábát, és ez a mozgatás serkenti a csípőízület fejlődését a fent leírt egészségtelen irányban.
A hordozás egyik jótékony hatása, hogy a baba tökéletes lelki biztonságot élvez. Ha sok neki az inger, ami érte, elfáradt, oda tud bújni a hordozójához. Ha megijed, belé tud kapszkodni. Hallja szívverését, érzi illatát. Ha kifelé fordítanánk a babát, ezt a biztonságot veszítenénk el, és bár cipelnénk, mégsem lennénk annyira ott, annyira kéznél neki, mintha befelé fordítanánk.
Tapasztalatom szerint azért fordítják kifelé a szülők a babájukat, mert a baba már többet szeretne látni, mint amennyit elöl hordozva, befelé fordítva lát. A megoldás erre a problémára a csípőn- vagy a hátonhordozás.
Ne hordozz kifelé! Tanulj meg csípőn és háton hordozni, és hordozz úgy! Nem csak egészségesebb a babának, de sokkal élvezetesebb és könnyebb Neked is! Ha megtanulod, egy új világ nyílik ki előtted!

Nincsenek megjegyzések: